Dé specialist in tuinhout

Populair: Zweeds rabat

U heeft het vast wel eens gezien: zo'n mooie landelijke kapschuur met planken die deels over elkaar heen vallen. Die planken zijn zogenoemde Zweedse rabatplanken en worden steeds populairder in Nederland.

Rabatplanken zijn verkrijgbaar met verschillende profielen. Elk profiel geeft een wand van rabatdelen een ander uiterlijk. Zo zijn er planken met een profiel waarbij de planken in elkaar vallen, waardoor er een strakke wand ontstaat. Dan is er ook nog halfhouts rabat waarbij tussen de planken een gleuf te zien blijft. Wat steeds populairder wordt, zijn de Zweedse rabatplanken van Douglas hout. Deze deels ruwe planken vallen bij de montage deels over elkaar heen. Dit wordt ook wel ‘potdekselen’ genoemd en zorgt voor een robuuste uitstraling. Vooral mensen die van een landelijke woonstijl houden, vinden Zweeds rabat erg mooi.

Zweedse rabatplanken worden vaak gebruikt bij de afwerking van een wand, bijvoorbeeld van een schuur of veranda. Maar de planken zijn ook heel geschikt als gevelbekleding. Omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren zorgt ervoor dat men precies de gewenste uitstraling kan kiezen. Vaak zien we een combinatie van zwarte rabatplanken met blanke palen. Deze kleuren steken mooi tegen elkaar af en benadrukken de robuuste uitstraling van het hout. Voor een meer moderne uitstraling wordt bij veranda’s ook wel gekozen voor lichtgrijze of witte Zweedse rabatplanken.

Zelf aan de slag

Wilt u zelf een schutting maken of gevel bekleden met Zweedse rabatplanken? U vindt de planken en het bevestigingsmateriaal op Tuinafscheiding.nl/douglas-hout. Voor een beetje hulp bij het monteren, vindt op Tuinafscheiding.nl ook uitleg over Zweeds rabat bevestigen.